Tik bozukluğu nedir?

Tikler birden ortaya çıkan, hızlı, yineleyici, düzensiz motor hareketler veya sesler olarak tanımlanmaktadır. Genellikle göz kırpma, ağız oynatma, kafa sallama şeklinde baş boyun bölgesinden başlar ve  süreç ilerledikçe gövdeye ve kol bacaklara yayılabilir. Gezicidirler yani bu ay göz kırpan bir çocuk sonraki ay ağız oynatabilir. Şiddeti dalgalıdır artıp azalabilir.

Özellikle motor tiklere ses tiklerinin eşlik ettiği tablo olan Tourette Sendromunu tanımak önemlidir. Bu tabloda eşlik eden dikkat sorunları, takıntılar çocuk ve gencin hayat kalitesini oldukça olumsuz etkileyebilir.

Çocuğum tikleri bilerek mi yapıyor?

Çocukların zaman zaman tikleri baskılayabilmeleri ya da dalgalı seyir nedeniyle bazen artıp bazen hiç olmaması ailelere çocukların bunu bilerek yaptığını düşündürür. Ancak tikler beynin işleyişi kaynaklı bir hareket bozukluğudur. Genetik özellikler nedeniyle beynin orta bölümünde yer alan bazal ganglionlarda dopaminerjik işleyiş sorunları sorumlu tutulmaktadır.

Tikler yıllar içinde nasıl değişir?

Tiklerin şiddeti zamanla artış ve azalış gösterir. Çoğu zaman 6-7 yaşlarında başlar ve bu yaşlarda artıp azalan bir seyir gösterir ve ergenlik döneminden sonra azalma eğilimindedir.

Tik bozukluğunda tedavi

Tikler eğer çocuğun işlevselliğini bozuyorsa tedavi planlanır. Tedavi sürecinde amaç tik bozukluğunu ortadan kaldırmak değil tikleri yatıştırmaktır. Tedavide alışkanlığı tersine çevirme ismi verilen bir terapi modelinden ve ilaç tedavilerinden dönem dönem yararlanılabilir. Bazen eşlik eden psikiyatrik hastalığı kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk gibi tedavi etmek de tiklerin şiddetini azaltabilir.